TÒPICS LITERARIS

Els tòpics literaris que apareixen en la novel·la cavalleresca Tirant lo Blanc són:


-Locus amuenus, Tirant es torna boig per l’amor de la bella Carmesina i fa el possible per aconseguir-la. Un gran exemple d’aquest tòpic és quan Tirant, per l’amor de Carmesina, vol i desitja passar la nit amb ella al seu castell, tot i que no pot perquè al castell hi ha l’emperador i l’emperadriu.


-Amor a primera vista, Tirant s’enamora de Carmesina en el moment en el que la veu i a partir d’aquí, no pot deixar de pensar en ella. L’exemple adequat és quan Tirant coneix a la jove Carmesina i se'n enamora bojament.

També, per part del Cavaller Simó de Far, cavaller del regne de Navarra, s’enamora d’una gentil dama. L’exemple clar d’aquest tòpic explica com aquest cavaller expressa els sentiments que sent per una gentil dama a aquesta mateixa. Ell desitja que ella el correspongui i finalment, ho fa perquè s’estimen mútuament.


-L’ideal cavalleresc, qualsevol home que vulgui esdevenir cavaller, ha de dominar les lletres i les armes. Un clar exemple apareix quan Tirant demanà ajuda a l’ermità; Guillem de Veroic, i aquest per mitjà d’un llibre li explica tot el que cal saber per ser un bon cavaller.


-Beatus ille, els homes de l’època observen i admiren a les dones de pell blanca perquè representen que viuen a les ciutats i no al camp, i per tant, són de classe social alta. L’exemple clar d’aquest tòpic explica que un dels homes de la cort observa a la bella Agnès com veu vi, el qual quan li passa per la gola, es nota la vermellor del vi per la blanca pell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario